Spelen in Bed


We-Vibe 4 Plus is gehackt

We-Vibe 4 Plus is gehackt

Nieuws woensdag 10 augustus 2016

Hackers zijn erin geslaagd om een vibrator met software te kraken, zodat ze weten hoe vaak hij wordt gebruikt.

Als er een slim apparaat op de markt komt dat op internet aangesloten kan worden, is het een kwestie van tijd voordat iemand het heeft gehackt. Tijdens het hackerscongres Def Con in Las Vegas toonden twee hackers uit Nieuw Zeeland dat zelfs vibrators niet veilig zijn.

Het doelwit is de We-Vibe 4 Plus, een vibrator die kan worden gekoppeld aan een smartphone-app. Volgens de makers kan het speeltje op afstand bestuurd worden. Dat komt bijvoorbeeld van pas als twee geliefden met elkaar videobellen als ze niet bij elkaar (kunnen) zijn. Heel veilig blijkt dat echter niet te zijn. De twee hackers konden op afstand inbreken en de vibrator activeren. Eén van de hackers zegt dat in potentie '2 miljoen' gebruikers wereldwijd slachtoffer kunnen worden. "Dat is een serieuze zaak, want ongewilde activatie van een vibrator kan aanranding betekenen."

Niet alleen konden de hackers het apparaat inschakelen, ook konden ze veel informatie onderscheppen, zoals de temperatuur van het apparaat en informatie over wanneer de intensiteit van de vibratie verandert. Op die manier blijkt het vrij eenvoudig te achterhalen hoe vaak de We-Vibe 4 Plus wordt gebruikt. Data winnen is overigens alleen mogelijk als de app in gebruik is.

Deze hack versterkt de roep om een keurmerk waarin staat welke data van hun klanten de fabrikanten zelf mogen inwinnen. Zo'n keurmerk zou de privacy van de gebruikers moeten waarborgen.

Bron: The Guardian